On som?

Sant Cugat Sesgarrigues està situat a la depressió del Penedès central i amb una extensió de 6,24 quilòmetres quadrats hi viuen unes mil persones.

Com arribar

Per arribar a Sant Cugat Sesgarrigues cal prendre la sortida de Vilafranca de Penedès de l’Autopista A-7 i anar a buscar la N-340 en direcció a direcció a Barcelona. A 4 Km de Vilafranca es troba la carretera BV-2429 que porta fins a Sant Cugat.

El mapa

El Municipi

L’home es mou, des de temps molt antics, per la muntanya de la Font del Cuscó, on hi ha documentats els primers assentaments humans del terme. Les primeres ocupacions a la plana comencen uns 6000 anys enrere. La història del municipi és mil·lenària, ja que té els seus orígens al segle X i al voltant de l’església dedicada a Sant Cugat.
Entre els elements a destacar de Sant Cugat hi ha edificis històrics, com l’Església, i diverses masies, algunes més que centenàries. Com a poble del Penedès, l’entorn, eminentment agrícola, la vinya i l’elaboració del vi i el cava, també són part essencial d’aquest municipi, com demostra el fet que un gotim de raïm presideix l’escut del municipi.

Veure Imatges

Història

Sant Cugat Sesgarrigues, ha estat des de sempre, un espai habitat gràcies a la seva excel·lent localització geogràfica. Encara que el nucli urbà està situat a la plana, els primers assentaments documentats es troben a la serra de la font del Cuscó. Les restes arqueològiques trobades en aquest indret daten del període eneolític, de l’edat del bronze i arriben fins als períodes ibèrics, romà i medieval.

La història del municipi és mil·lenària, ja que té els seus orígens al segle X i al voltant de l’església dedicada a Sant Cugat. Al s. XII, transformada ja en parròquia, l’església va assumir el paper d’ajudantia de l’església de Sant Salvador.

A finals del segle XIV Sant Cugat Sesgarrigues va passar a dependre del batlle de Vilafranca i de la institució del govern de la vila. Són precisament d’aquest segle les primeres dades de població de Sant Cugat Sesgarrigues. Dels 26 focs, és a dir llars, que hi havia el 1358 es passà a 37 el 1378, però poc més de 100 anys després, el 1497 la xifra va baixar fins a 16 focs, després de la guerra civil catalana i com a conseqüència de la seva situació estratègica sobre el camí de Vilafranca a Barcelona.

Al segle XVI Sant Cugat Sesgarrigues i en general tot el país aprofundiren en la fe cristiana, com demostra la creació de la Confraria del Roser l’any 1580 o la capella del Sant Crist el 1603.

Com la resta de municipis del Penedès, Sant Cugat va estar profundament afectat per tots els enfrontaments bèl·lics que hi ha hagut a través dels segles. Des de la conquesta de l’Imperi Romà a la Guerra Civil espanyola, passant per la invasió sarraïna, la Reconquesta, la Guerra Civil catalana, la Guerra dels Segadors, la de Successió, i, especialment, la guerra del Francès. En tots els casos era un excel·lent lloc de pas de les tropes o exèrcits invasors, afectant, és clar, el conjunt de la població.